Boooring

Fy vilken tråkig dag vi har idag. Det är bara en sådan dag, ingen ork, ingen lust, Emma är kinkig, tand nummer två på väg upp, vill inte riktigt, lekar blir tråkiga efter 2 minuter, ingen sång är kul nog, en sådan dag då man bara skulle vilja sätta på en film och dra filten över sig, men det är tyvärr fröken lite för liten för, det är också för tråkigt, det måste hända något, annars kan man lika gärna sova anser hon, så det är precis vad hon gör nu, innan lunchen, det är inte vanligt. Brukar vilja äta vid tolv först, men inte idag. Har sovit ganska oroligt i natt så hon är väl trött lillgrodan. Det är inte ens kul att ha kläder på sig idag!







Vilken helg!

Jösses vad vi har hunnit med saker den här helgen, det har varit fullt ös från morgon till kväll för hela familjen.
Vi började lördag morgon med storstädning som pågick hela dagen, inte vanlig städning, sån som man gör typ varje dag, utan vi rev ur alla köksskåpen och torkade alla hyllor, rensade i porslin som vi inte använder, slängde saker, packade ner en del som for upp på vinden, putsade och gnodde alla små hörn som man vanligtvis inte orkar..
Samma sak i klädkammaren och på toaletten, nu är allt skinande rent. (en dag eller två...)
Vi avslutade kvällen med att lillgrodan tog sitt vanliga bad, sin flaska välling och somnade så fint, trodde vi, haha, men inte den här gången. Efter en timme, typ vid åtta, hörde vi hur hon låg och pratade, skrattade, joddlade och hade sig i sin säng. Jag gick in och såg direkt att här går det inte att bara peta in nappen och somna om, hon var pigg som om hon sovit 12 timmar!
Så hon fick komma upp och se på tv med oss, jag tänkte, hon orkar väl kanske 30 minuter innan hon blir trött, haha igen, två timmar satt hon med, glad och pigg, hade hur kul som helst!
Lördagsmys helt enkelt!
Söndagen gick åt till shopping. Vi stack iväg vid lunch, kollade in nyöppnade Port 73 men det var inte så mycket kul. En ganska söt inredningsbutik med bra priser, men annars bara det vanliga...
Lillgrodan var vaken från klockan 10.30, vägrade sova vagnen, vägrade sova i bilen, när vi kom till matbutiken vägrade hon sova i vagnen igen, när vi kom ut i bilen var klockan 14.45, vaken över fyra timmar alltså, inte likt henne alls! Vi gör allt för att hålla henne vaken istället, det är ju bara 5 minuter hem till sängen, men då, poff, ögonen åkte igen på 20 sekunder...
Hon har definitivt en egen vilja denna fröken, hon gör som hon vill när det passar henne! =)
Så vi åkte till farmor och farfar och fick en kopp kaffe så hon fick sova i bilen en stund, 30 minuter blev det, sen höll hon sig vaken till 19 men sen dess har jag inte hört många ljud från hennes säng!
Helt slut stackarn, 30 minuter på hela dagen...
Det är hårt med helg, tur att det är vardag i morgon igen så allt blir som vanligt!
Veckan bjuder förhoppningsvis på en date med Anna-panna och även middag med Linda och mamma-gänget. Då blir premiären för en kväll utan Emma. Har fortfarande inte kommit iväg ut och gjort någonting sedan hon började med vällingen, men nu så! Vi får väl se hur avslappnad den middagen blir.... =)
Sen får vi se om det blir Heby i helgen eller hur det blir. Fröken Julia, vad har ni planerat? När blir den omtalade bowlingen? När blir middagen i Uppsala hos bror?

Snö!

Det är oktober och snön vräker ner. Det kan jag inte minnas har hänt under mina (fjuttiga) 29 år. Jag gillar snön, jag tycker det är mysigt, men i oktober? Vart tog mina mysiga höstdagar vägen?
Dom där soliga, lagom kyliga, fina dagarna med promenader? Vi hade en sånd dag igår, hittade en skogsväg som ledde till Ältasjön. Hade ingen aning om vart jag var, men efter en dryg timme kände jag igen mig och hittade vägen hem igen. Emma sov hela vägen så det var bara jag och min bok i lurarna. Mycket mysigt. Men idag vet jag inte om det blir någon lång promenad direkt. Kanske till coop, 300 meter, det får nog räcka!


Emma har ju vart så duktig den senaste tiden och somnat så lätt i sin egen säng, utan bekymmer, men däremot har hon utvecklat en vana med välling vid halv tre, för att sen somna om och vakna vid sju och käka gröten vid halv nio.
Men jag kan inte för mitt liv förstå varför den där vällingskvätten är så nödvändig?!
Visst, jag slipper gå upp då vid sju och göra välling, vi kan ligga i sängen och gosa hur länge som helst innan vi går upp, vilket är det mysigaste som finns så klart, men ändå!
Mmm, kanske något som försvinner snart, säkert bara en "fas" =) Hellre det än att gå upp klockan 5 eller nått sånt, är lagom trött som det är  =)

Annars kämpar hon på med krypandet, backar bara, väldigt lite, blir sen arg för att det inte går! Gåstolen däremot är det full fart i, det är en gåva  från Gud, fantastisk sak!
En annan fantastisk uppfinning är majsbågarna, tror hon skulle kunna äta en påse om dagen om hon fick! Älskar dom =)

Tanden kommer upp mer och mer, tungan går som en propeller i munnen, det är väl häftigt att känna den kan jag tänka mig. Allt åker in i munnen för att gnagas på.
Det är jättespännande med nya smaker, ägg blev det igår, jättegott! Makaroner här om dagen, gick bra att tugga på, Clementiner har blivit en favorit, lika så macka med smör. Allt hamnar inte på golvet längre, lite i magen också.
Nehe, dax att dyka ner på golvet och bygga lite torn igen!

Regnigt

Urs vilket tråkigt väder det är idag, det här är inte det mysiga höstvädret jag vill ha, som jag gillar, som Emma gillar. Idag blir det innelek hela dagen, vem vill gå ut när det regnar så här!?

Nu är vi tillbaka i Sthlm igen efter några fina dagar på landet. Tillbaka i röran, har ju tagit ner alla vinterkläder från vinden men inte orkat plocka upp dom ännu. Emmas leksaker ligger över hela golvet. All post från förra veckan ligger oöppnad i soffan, jag måste ta tag i de sista tack-korten från Emmas fest. Jag har försökt göra dom personliga så alla får ett kort när Emma leker med presenterna hon fick, eller har de kläderna på sig som hon fick, osv. Men det tar lite tid, det är inte alltid fröken ställer upp! =)

Just nu håller tanden på att titta upp dessutom, det är en liten vass pigg som har krupit fram ur tandköttet. Hon drar med tungan över den hela tiden, och gnager på allt hon kommer åt. Måste göra jätteont, men hon är duktig, inte så farligt mycket gnäll.


Äter makaroner



Hjälper mig med vinterkläderna



Äter macka


Höstkänslor

Jag gillar hösten. Jag gillar när det biter lite i kinderna av kyla, när regnet smattrar och man får tända 100 ljus och mysa med lite vin, att ha en braskamin att elda i, av soliga dagar med långpromenader, alla fina färger på träden, lite snor under näsan och en kopp varm choklad.
Så varje höst brukar mitt hår ändra färg, det hör liksom till. Det blonda och ljusa ska ut och det röda och lila ska in, precis som man sorterar ur klänningarna ur garderoben och hänger in vinterjackan.
Det är exakt 10 år sedan jag gjorde det första gången, lagom till Halloween färgade jag bort mitt långa blonda hår till mörk mörk lila, nästan svart, men det gnistrade i lila, kom till jobbet (Radisson) och höll på att bli utslängd för de kände inte igen mig.
Riktigt så drastisk har jag nog inte varit sen dess, men varje år kommer längtan efter något färgstarkt, precis som varje vår/sommar så ångrar jag mig och bleker det som tusan för att få tillbaka det blonda, solblekta, svenska...

Men, hur som helst, idag var det dax för årets omgång, röd/brunt blev det, ledsen för taskig bildkvalité...



Idag har vi varit ute på ett par promenader med Knut, vi har varit hos mormorsmor och fikat lite, vi har lekt en massa med mormor och morfar och gungat framför brasan.
I två dagar har Emma varit så trött och slutlekt på kvällen att hon tvärslocknat, i sin egen säng, på två minuter.
Jag har lagt ner henne på rygg, släckt lampan, hon vänder sig till mage, drar ut nappen två gånger, stoppar tillbaka den, och sen sover hon.
Fantastiskt!
I morgon vet jag inte vad som står på schemat, har inget planerat alls, förutom det obligatoriska fredagsmyset i soffan så klart, om hon orkar, snorisen.
Det rinner fortfarande en del ur näsan och hon hostar lite, men ingen feber och verkar lite piggare för var dag så det går åt rätt håll.

Just det, glömde ju, var har varit på BVC också, 6 månader och 2 veckor, 9,5 kg och 70 cm lång, fortfarande en stor tjej!
Jättestark enligt läkaren som klämde och kände, Emma tycker ju att det är så trist att ligga på rygg så hon kämpar med alla magmuskler hon har för att hålla huvudet uppe och inte behöva ligga.
Allt var bra med syn och grepp, att hon sitter stadig som en fura och pratar oavbrutet.
MVG igen alltså! =)


29 år är ingen ålder...

Jag tycker i allmänhet inte att födelsedagar är så mycket att fira, om man inte fyller jämt kanske. Jag tycker det är jättekul att hitta på fyndiga presenter som är roliga och genomtänkta till andra, men det är ganska jobbigt att ta emot paket. Min födelsedag i år känns helt lagom. Det enda jag saknar är det jag alltid såg fram emot när jag var liten.. Pappa kom alltid in till mig när jag gått och lagt mig kvällen innan min födelsedag och sa
-"Godnatt din lilla 10-åringsfjärt" (om jag skule fylla 11 år dagen därpå) och så har han hållit på år ut och år in, men i år kom aldrig kommentaren, och när jag sitter här och funderar minns jag inte vilket år han slutade med det, men oavsätt om det är 5, 10 eller 15 år sen, är det något jag alltid tänker på i samband med min födelsedag. Det är ett fint minne  =)

En helt vanlig dag alltså, en fin tavla som Emma och Kjelle gjort genom att trampa runt i vattenfärg på papper och gjort fotavtryck, sen har vi gått på mässa hela dagen och bara haft mysigt, avslutar nu kvällen med italiensk carpaccio på bresaola, ruccola, balsamico, olja och pinjenötter, ett sanslöst gott vin vi köpte på en vinprovning i Torrinieri i Toscana, inte långt från där vi bodde, (ja pappa, ett sånt vin man INTE dricker kl 01.00 när man redan druckit två flaskor) och Laura Pausini på stereon. Många minnen som strömmar fram.. =)
Ingen tårta (hoppas dock på smörgåstårta i Heby i helgen, finns ingen som kan göra smörgåstårta som min mamma), inte en massa folk, bara en massa kommentarer på facebook och meddelanden i telefonen, (dock inte från lillebror, har du glömt mig i år igen...?)
Helt lagom med andra ord! Nästa år däremot, då blir det fest. Då är det jämt. Då  finns det nått att fira. Då blir jag gammal.. =)

Emma är fortfarande lite snorig, men det är bättre. Ingen feber på hela dagen, har lyckats peta i henne lite mat, inte så gnällig och ledsen som tidigare dagar, skönt...
Planerar en utekväll med lillasyster på tisdag, som kompensation för lördagskvällen som uteblev =) Det är ju landskamp, så den tänkte vi se på o´learys i stan, på Regeringsgatan tror jag det blir, lite käk innan, några öl, fotboll, kvinnligt!!! =)

Sen är det äntligen dax för BVC på tisdag, det är snart två månader sen, ska bli spännande att se vad lillgrodan väger och hur lång hon blivit. Har verkligen ingen aning just nu!

Sen åker vi till Heby på långweekend, kanske på torsdag, kanske fredag, beror lite på. Kjell har grabbmiddag i veckan men inte spikat dag ännu, och sen en hel grabbhelg ute i skogen utanför Norrköping i helgen, så då rymmer vi ut på landet istället för att sitta hemma och deppa. Blir bra, det är länge sen Emma fick gunga nu, det finns ingen bra lekpar här hos oss!! Antingen ligger dom vid ett dagis och det är fullt av andra barn som köar till gungorna, eller så finns det ingen "barngunga"  utan bara däck att gunga på, och det fixar inte hon ännu.. Lite synd, men det är tur att i Heby kan man ju gunga inne framför brasan, om man inte orkar gå ut vill säga  =)
Over and out, nu återgår jag till vinglaset, mysmusiken och alla minnen från varma, soliga, underbara Italien =)


Sjukling

Emmis är sjuk. Snoret rinner och febern pendlar mellan ingenting (36,8) och toppen idag blev 37,9, alltså inte jättehög men ändå..
Hon vill inte äta för det gör ont i halsen, och vill inte ha nappen för det är svårt att andas genom näsan, hon vill inte sova, för då rinner snoret ner i halsen och hon hostar och snörvlar. Stackars lilla älskling. Hon ser på mig med ledsna ögon och undrar förmodligen vad det är som händer, varför hon mår dåligt och varför hon är trött och grinig.

Idag har hon orkat vara vaken en timme och sen sovit 15 minuter, uppe en timme och sovit 15 minuter... Så har vi hållt på typ hela dagen. Ligga ner och sova har inte funkat alls, hon ska sova i mina armar och jag får INTE sitta, måste stå och gunga lite, helst framför TVn så det låter lite, jag är väldigt slut i armarna om vi säger så...
Gallskrik helt tagna ur det blå, precis som om någon nöp henne i armen, sug-Fridan (man "suger" snoret ur näsan med den) är hennes värsta fiende, hon HATAR den, ska absolut inte ha in "pipen" i näsan, det är HEMSKT!
Kastar sig som en vilde fram och tillbaka när jag plockar fram den.. Ja, det här var ju en ny erfarenhet, aldrig känt mig så hjälplös förut, det brukar räcka att hon får krypa ner i famnen på mig när hon är ledsen, men idag har ingenting hjälpt... Hoppas det går över fort!

Jag räknar med att smita någon timme i morgon i alla fall, så håret blir avklippt och ögonen får en genomgång av en optiker, men sen blir det raka spåret hem. Min barnfria dag får bli en annan gång. Middag med syster och vin-pimpel får bli en annan gång. Softa på stan och gå och strosa UTAN barnvagn, får bli en annan dag. Blir hemma med lillgrodan istället, känns inte kul att lämna över henne till Kjell när jag knappt klarat av henne själv idag, så vi hjälps åt istället så går det säkert lite lättare.

På söndag hade vi tänkt gå på Hem och Villa mässan, men vi får nog hålla det lite öppet, inte med en liten snoris, hoppas som sagt att det går över snabbt! Annars får det bli en hemma dag, kanske baka en tårta eller nått =)

Nu blir det ett glas vin och kika på Idol, fröken ligger och snörvlar i soffan här bredvid mig, "Fredags-mys", men just nu sover hon. Jag är rädd att jag väcker henne om jag försöker flytta på henne, så hon får ligga där så länge Idol håller på, sen däckar jag nog bredvid henne i sängen, ikväll igen..gjorde visst det igår, Kjell väckte mig vid halv tolv och sa åt mig att klä av mig...

Uppdatering

Emma har börjat med välling, helt plötsligt bara funkade det, som att vända på en hand en dag så var det helt enkelt gott med flaskan. Detta innebär att hon nu dricker välling ( Godnatt havrevälling) innan hon somnar och även när hon vaknar vid 6 på morgonen, problemet är att hon även vaknar vid tre och tror att hon ska få, men där har jag sagt stopp. Hon är över 6 månader nu och ska inte behöva mat mitt i natten, men det är väl en vanesak för henne att få tutta lite för att somna om. Men detta resulterar istället i att hon ligger och pratar och sprattlar en stund istället. Får ingen riktig ordning på det här.. Trött idag, urs urs...

Men jag har inte ammat henne på 4 dagar nu, och det är ju väldigt skönt eftersom första tanden tittar upp vilken dag som helst. Den är väldigt vass där under. Svårt att komma in i nya rutiner att alltid ha mat med i väskan och så, man är ju bortskämd med att den alltid fanns med automatiskt! =)
På lördag ska jag vara barnfri! Jag bestämde att min födelsedagspresent blev första dagen utan Emma, haha, låter kanske lite konstigt, inte så att jag VILL vara utan henne, men just nu är behovet stort av en egen dag, det var väldigt länge sen... Så jag har bokat klipptid på stan, och synundersökning, sen ska jag bjuda lillasyster på middag någonstans. Kjell och Emma ska få klara sig en hel dag utan mig, för första gången. Ja, jag är lite dålig på att släppa taget så det har inte blivit av förut... Men hon är stor tjej nu, dom klarar det.
Frågan är väl bara om jag klarar det =)

Bilder från Emmas fest

Festfixare

Släkt och vänner börjar droppa in
All den goda maten
Alla på plats
Ballongen som skickades iväg
Emma är jätte nöjd och glad efter ett fint kalas och provar här ett av de nya halsbanden hon fick

Emmas dag, lördag 2 oktober

Började med att åka till Enköping i torsdags på förmiddagen och handlade skumpa och all mat och rullade sen vidare mot Heby. Väl framme kollade vi in hembygdsgården, ställde i ordning bord och fixade lite, sen blev det en ganska lugn kväll med lite planering och tidig sänggång.

Fredagen blev matlagningsdagen, två stora köttfärspajer, två äppelpajer, kycklingspett i marinad och en massa snittar till champagnen. Mötte upp Satu som lämnade en stereo och passade på att duka där nere och lämna av lite grejer.
Sen hem och fortsätta med grillning av spetten i ugnen och handlade färskt bröd och lite annat som vi glömt på vägen.

Julia och Artur kom vid elva men jag stupade i säng strax efter det.

På lördagen gick vi upp vid nio och åkte ner nästan direkt för att fixa och dekorera, värma maten och göra all sallad. Vi dekorerade med nypon, "kinalyktor", (OBS, ej physalis, men ganska lika!) och fina höstlöv. Tända ljus, eld i brasan, solen sken hela dagen och ramade in dagen som blev fantastiskt lyckad. Vi fixade sista maten, ställde fram glas och skumpa utanför så när alla kom fick de glaset i handen. Sen minglade vi lite tills alla kommit och sen blev det mat.

Innan efterrätten fick alla gå ut på gården och Kjell släppte en ballong som han gjorde igår kväll. Den flög iväg så fint så. Sen blev det kaffe och paj, den tog slut så vi var några som inte fick något, det måste ju vara ett gott tecken! Satu sjöng en fantastisk visa till Emma och det blev ganska känslosamt då den hade en väldigt fin text och jag tror många kunde relatera till den.

 

"Förr så var jag alltid på väg.

Jag försökte fånga en dröm.

Och jag trodde jag visste vad jag ville ha.

Du har väckt mig ur min sömn.

 

Plötsligt var världen helt ny.

Allt stannade upp när du kom.

Och jag såg dig och jag visste av hela min själ

att nu börjar allting om.

 

Himlen måste sakna en ängel

för en finns här hos mig

Hon vilar i min famn.

Himlen måste sakna en ängel.

Hon ligger tätt intill mig,

så tryggt på min arm.

Kan det vara sant att jag får älska dig?

En av himlens änglar har landat här hos mig.

 

Gryningsljuset smyger sig in.

Finner ro i ditt andetag.

Och jag inser med ens

att jag väntat en evighet just på denna dag.

 

Plötsligt slår du upp dina blå.

Styrkan i din blick gör mig svag.

Men helt utan att döma ser du på mig.

Och så börjar våran dag."

 

Efter lite paketöppning,(oj så mycket fina presenter Emma fick, tack alla!, nu har hon leksaker, kläder och smycken för en lång tid framöver!,) så började gästerna droppa av och vi började städningen och Julia diskade så hennes händer såg ut som svampar!

Nu blir det en pizza som förhoppningsvis dämpar huvudvärken och en sova på det. Det blev en låång lång-helg det här! Helt färdig faktiskt, men kul var det, och ganska lyckat, tror jag. Nästan all mat tog slut, alla verkade glada när de gick, Emma var på strålande humör och charmig som attan. Jag fick hålla både Kerstin, 3 veckor gammal och Ronja 1 vecka gammal, och bara det kan ju förgylla en dag i sig!

 

Bilder på kalaset kommer inom kort!


RSS 2.0